Din säljpitch är nog så viktig men kan också vara svår att få rätt på! En väl utförd säljpitch är i många fall säljarens främsta dörröppnare. Den ska få åhöraren intresserad samt förmedla värdet i ditt erbjudande. Men vi har alla nog upplevt skillnaden mellan en bra och en dålig säljpitch, kanske utan att riktigt kunna sätta fingret på vad som gjorde den ena bättre än den andra. Ge dig själv rätt förutsättningar och lär dig grunderna i en fängslande säljpitch.

Med våra fem pitchregler skapar du samma struktur som de flesta framgångsrika säljare använder när de pitchar – naturligtvis med utrymme för din personliga twist!

Vill du ta del av våra andra säljtips?

Ladda ner postern!

Öppna med något oväntat

Lättare sagt än gjort kanske, men vi människor blir genast mer nyfikna och engagerade av en oväntad inledning. Exakt hur du vill överraska väljer du själv, men ett enkelt knep kan vara att sätta sig själv i perspektiv till sin omgivning. Är du märkbart yngre än dina åhörare? Har du en annorlunda dialekt? Ta upp det men med glimten i ögat! Du lyckas inte bara med utmaningen att fånga publikens fokus, utan skapar dessutom en mer avslappnad stämning. Våga lyfta det oväntade!

Väv in kunden i säljpitchen

Det är lätt hänt att man bara pratar på och tycka att man byggt ett övertygande case för sin sak, utan att egentligen ha kunden med sig på tåget. Väv därför in element så som öppna frågor och konkreta exempel från kundens verksamhet. Istället för att säga ”Med vårt verktyg ökar antalet leads till ditt företag” kan du stämma av med kunden om hur det faktiskt ligger till och därefter exemplifiera; till exempel ”Förra månaden hade ni 200 leads – det skulle ni med vår hjälp kunna öka till 300”. Genom att väva in kunden gör du din säljpitch mer övertygande.

Sälj med storytelling

Vad sägs om ett experiment? Prova att dra igenom en radda siffror; 18, 14, 5, 1, 43, 6, 7%, 5, 24, 109, 91, 3 och försök sedan komma ihåg vilka siffror du just läst. Antagligen är det inte många som fastnat. På samma sätt är det svårt att få genomslag med siffror i din säljpitch. Det är den här typen av information som registreras i vår logiska hjärnhalva och som inte väcker någon känsla hos mottagaren, vilket också gör att vi snabbt glömmer den. Något vi däremot har lättare att komma ihåg är berättelser, eftersom det väcker känslor som igenkänning, frustration, engagemang och glädje. Använd dig därför av berättelser för att förmedla dina siffror när du ska berätta för dina kunder.

Kommentera dina konkurrenter

Väldigt få tjänster är ensamma på marknaden, det är bara att inse. Förmodligen finns det ett flertal spelare inom samma segment som du med snarlika erbjudanden, och detta vet dina potentiella kunder. Gå därför rakt på sak och kommentera gärna generöst vad dina konkurrenter gör bra, för att i nästa steg förtydliga på vilka sätt du skiljer dig från dem.

Ta kommando över processen

Vid det här laget har du förhoppningsvis fångat intresset hos dina åskådare och väckt en vilja att veta mer. Även om du kanske inte förväntar dig att stänga affären direkt efter din säljpitch, är det viktigt att du tar kommando och lägger fram vad nästa steg är tillsammans med dina prospekts. Ofta uppskattar vi människor att få någon som håller oss i handen och en klok säljare tar chansen att skapa trygghet genom att föreslå en väg framåt.

Ett litet tips: Om du behöver hjälp på vägen att komma ihåg vad nästa steg är eller när det är dags att följa upp efter ett säljmöte så kan ett CRM-system komma väl till pass.

Och där har vi dem, fem pitchregler som du faktiskt borde lära dig på dina fem fingrar. För du vet aldrig när tillfället dyker upp att pitcha ditt erbjudande – långt ifrån alla affärer görs vid välplanerade, inbokade möten!

Vill du få bättre koll på din säljprocess med hjälpa av ett CRM-system? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig ta nästa steg!

Hur skapar du nu de där gyllene tillfällena som sätter ordentlig fnurr på säljet? Vi har samlat våra 10 bästa tips för effektiv B2B-försäljning i en poster du kan ladda ner, helt gratis!

Ladda ner postern