1 maj 2021 började ett nytt kapitel på Lime, när Erik Syrén lämnade över stafettpinnen som bolagets VD till före detta traineen, säljchefen och nu senast COO:n Nils Olsson. Även om rollskiftet är väl planerat och för Lime som organisation inte innebär någon avvikelse från förväntad rutt, är kanske omställningen desto mer påtaglig för Nils personligen.

”Jag har fått chans att tränas in i mitt nya uppdrag under de senaste årens nära samarbete med Erik, och är tacksam för det. Men det är klart, nog kommer det finnas utmaningar i VD-rollen som jag idag är lyckligt ovetandes om!”

Nils resa på Lime tog sin början 2006, närmare bestämt efter att den nyexaminerade civilekonomen i Linköping sprungit på en annons på Campus.

”Jag hörde av mig och fick gå på speed-dejt och göra case för det här mjukvarubolaget som då hette Lundalogik. Jag träffade senare grundarna nere i Lund och fick erbjudande om jobb i dörren på väg ut. Det råkade dessutom vara det första jobb jag sökt efter examen, så visst hade jag en stor portion tur som hamnade rätt på direkten!”

Nils började som en av de första traineerna på Lime, då Lundalogik. De var 6 personer som började samtidigt, varav 4 jobbar kvar än idag.

”Ett härligt minne från vår traineeperiod måste ha varit övernattningslägenheten i Lund. Så här i efterhand var den ju väldigt spartanskt inredd med madrasser på golvet i princip, men för oss var det en lyx att få tillgång till en gemensam lägenhet!”

 

Hur kom det sig att du hittade hem på Lime, tror du?

”Den kultur och stämning som präglade organisationen var något som klickade väl med vem jag var. Det fanns, och finns fortfarande, en härlig tävlingsmentalitet på Lime i kombination med en laganda som jag kunde känna igen från ishockeyn som tidigare varit en stor del av mitt liv. Vi blev ett gäng som ville mycket, hade driv och en hunger att sträva framåt tillsammans.”

I dagens mått mätt är 15 år på samma företag en evighet. Att röra sig mellan olika arbetsgivare för att utvecklas i sin karriär ses snarare som norm än undantag. Vad har hållit dig kvar på Lime?

”Det är en fråga jag får svara på med jämna mellanrum, och det tror jag beror på att man lite slentrianmässigt tänker att ett företag är konstant och samma år efter år. Lime var en helt annan organisation när jag började än vi är idag. Jag har fått möjligheten att vara med vid etablering på nya marknader, inneha olika roller och inte minst lära känna och arbeta med många otroligt duktiga kollegor.”

Vidare på det spåret, karriär och utvecklande roller är viktigt för många. Du om någon verkar ha listat ut hur man jobbar hårt och håller motivationen uppe. Berätta!

”Det där med motivation är intressant! Ibland verkar det finnas en förväntan på att man måste vara motiverad jämt för att komma dit man vill. Jag tror tvärt om; motivationen kommer och går, men att knega på alla de där gångerna du inte har lust är vad som tar dig framåt. Det pratas för lite om uthållighet och tålamod. Sen finns det såklart strategier som underlättar kneget, till exempel att sätta små delmål.”

Slutligen, du får ofta svara på frågor om framtiden och potentiella utmaningar för Lime. Men om du skulle applicera den tanken på din egen roll, vad tror du kommer bli svårast med att vara VD?

”Kul, det var ett nytt perspektiv! Vi är ett stabilt bolag och jag är omgiven av oerhört kompetenta personer, så tack och lov måste jag inte vara expert på allt. Lime är och kommer alltid vara ett lagarbete. Med det sagt, kommer jag ta ett större helhetsgrepp och såklart rodda en del aspekter som är nya för mig. Att kliva in och bygga förtroende utåt mot en bredare marknad som det publika bolag vi är blir till exempel en spännande utmaning.”

 

Till vardags hittar vi Nils boendes med sin familj i Stockholm. Förutom engagemang i barnens alla aktiviteter erkänner han sig medsvept i padelvågen. Med sina 15 års erfarenhet i företaget tar Nils nu över VD-posten och fortsätter arbetet med Limes långsiktiga vision.

 

 

 

 

Vill du utforska din potential?

Lediga tjänster på Lime