I fredags, 19 maj firade vi världspremiären av Duktiga Flickors Revanschdag med strålande sol, kall rosé, 150 härliga besökare och inte minst riktigt peppande snack från tre framgångsrika duktiga flickor: Birgitta Ohlsson, författare, riksdagsledamot (L) och tidigare EU-minister; Anna Hansen, Customer Success Manager på Lundalogik och Heidi Avellan, politisk chefredaktör för Sydsvenskan och HD. Budskapet var entydigt: Det är dags att ta tillvara på duktiga flickors kompetens!

För alla er som inte hade möjlighet att delta har vi försökt sammanfatta eftermiddagen, men “bare with us” här… Det sades så väldigt mycket bra grejer att det blir svårt att samla på en A4. Här är vårt tappra försök!

“Följ din inre kanariefågel!”

Birgitta Ohlsson, som tidigare uppmärksammat hur Lundalogik arbetar med kompetenta och drivna kvinnor (gissa om vi är stolta?), inledde dagen med att tala utifrån sin debutbok “Duktiga flickors revansch”. Hon vill få världen att se på duktiga flickor som ovärderliga resurser på arbetsmarknaden snarare än sönderstressade prestationsprinsessor. Slutklämmen? Birgitta uppmanade alla att “följa sin inre kanariefågel”. Med andra ord, se till att vara på en plats där din duktighet uppskattas och premieras!

Så tar du som chef tillvara på duktiga flickor

För Lundalogiks Anna Hansen har ledarskap som lyfter duktiga flickor, får dem att lyckas och må bra, länge varit en hjärtefråga. Inte nog med att hon själv är en duktig flicka som vet vad hon behöver, hon är idag även chef till ett gäng duktiga flickor. Med många bra exempel hämtade från verkligheten kan Annas viktigaste poänger sammanfattas i fem konkreta tips till duktiga flickors chefer:

  1. Ha en nära relation
  2. Ge konstruktiv feedback
  3. Prioritera & sätt upp rimliga mål
  4. Bekräfta duktiga flickor
  5. Avdramatisera – ett misslyckande är inte hela världen

Länge leve meritokrati!

Sist ut på scen var Heidi Avellan med fokus på meritokrati – att belönas och befordras efter förtjänst. Att som duktig flicka våga kräva den plats i näringslivet och samhället som ens (oftast fenomenala!) prestationer förtjänar är en nödvändighet. För som Heidi konstaterade:

“Duktiga flickors kompetens är en naturresurs som vi inte har råd att slösa bort.”

 

Duktiga Flickors Revanschdag – en tradition?

Så har denna dag nu blivit en tradition? Ja, varför inte. Det finns redan 634 olika temadagar om året och den här är viktigare än alla kanelbullar i världen. Det visade inte minst det stora intresset för evenemanget och alla förfrågningar om en repris. Och oavsett om det är den 19 maj eller inte – var stolt över att vara en duktig flicka. (Ja! Klart att de kan vara killar också!) Världen behöver fler som ni!

Ps. Vill du läsa mer om duktiga flickor? Kolla gärna in vår debattartikel i Sydsvenskan, där Anna och Birgitta uppmanar skånskt näringsliv att ta tillvara på duktiga flickors kompetens!