Hur är det egentligen att jobba på Lime? Våra kollegor AntonLisa, Filip och Hanna berättar om varför de sökte sig till världens bästa arbetsgivare, och hur livet som trainee faktiskt är. Det här är Hannas berättelse – hon jobbar som Developer.

I augusti skulle jag börja som utvecklartrainee på Lime. Det var mitt första arbete efter studierna och oron över att studentlivet var slut ilade i tankarna. Nu inser jag istället vilken fantastisk tid jag hade, och fortfarande har, framför mig.

Min väg till trainee

Efter mina studier visste jag att jag ville bli utvecklare och jag hade hört mycket gott om att gå från nyexaminerad till en traineetjänst. Dels för att kunna lära sig så mycket som möjligt under sin första tid i arbetslivet, dels för att kunna dela upplevelsen med andra i en liknande situation. Lime kunde erbjuda mig båda delarna. Några intervjuer och ett case stod emellan mig och mitt drömjobb, även jag som sökande skulle känna att företaget var det rätta för mig. Under intervjuprocessen förstärktes min positiva känsla av den framtida karriären och företagskulturen, vilket gjorde att Lime blev ett självklart val.

Ditt nya liv hos Lime

Den första traineeperioden utspelade sig på Lundakontoret under fem veckor. Då fick jag och mina 25 förväntansfulla traineekollegor lära oss att bli en äkta ”Limer”. Vi traineer var indelade i account managers, projektledare, applikationskonsulter och utvecklare, vilket gav oss möjligheten att lära oss samspelet mellan rollerna i olika projekt. Under de sista veckorna utbildades vi inom rollerna för att vara förberedda inför det riktiga arbetet.

Utanför arbetstid hittade vi på olika aktiviteter, vilket gjorde att vi alla har en väldigt bra relation idag. När den första perioden var över åkte traineerna tillbaka till sina respektive kontor i Lund, Göteborg, Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Då var det dags för oss att påbörja våra riktiga arbetsuppgifter och se fram emot våra trainee-återföreningar under det kommande året. Traineetjänsten sträcker sig över ett år och under den tiden träffas traineerna några perioder för nya utbildningar och gemenskaper.

Varför utvecklartrainee?

Under utbildningen på universitetet får man snudda vid viktiga ämnesområden inom IT och det är nu som trainee som kunskaperna ska fördjupas och kopplas till arbetslivet. Som utvecklartrainee får du lära sig de viktigaste byggstenarna inom mjukvaruutveckling under handledning av våra grymma kollegor.  Vet du hur man skriver snygg kod och att det kan uppnås genom testdriven utveckling? Har du kunskap om continuous integration och versionshantering? Vilket fall som helst, så ska du få lära dig allt vi kan. Om vi inte är på kontoret, så åker vi på stugveckor och hackathons och lär känna varandra ännu bättre.

Livet som IT-tjej i ”grottan”

Själva avdelningen för utveckling befinner sig i Lund, så Lundakontoret är mitt hem. Byggnaden är ett vackert gammalt hus med högt i tak och redan i entrén möts du av den härliga gröna färgen. Jag jobbar med webbklienten för vår produkt Lime CRM och mitt team sitter på andra våningen längst in i den så kallade grottan. Grottan är inte alls så hemsk som den låter, utan det är ett mysigt rum med snedtak och takfönster.

Här börjar vi morgonen vid vårt Kanban-bräde med stand-up för att få en överblick över dagens arbete. Vi arbetar agilt i ett nära samarbete med vår produktchef för att uppnå bästa resultat så smidigt som möjligt. I vår arbetsprocess eftersträvar vi hög kodkvalité genom code reviews, continuous integration och en gedigen testprocess. Varje onsdag har vi veckomöten då vi sitter i våra färgglada ”Fatboys” och får reda på vad som sker i teamen och vår produkt.  Mitt team arbetar med olika features i webbklienten och sedan jag började här har jag mestadels kodat i Python på backend-sidan.

Det jag tycker är en stor fördel med Lime är att utvecklingsavdelningen inte är så stor vilket gör att man lättare kan variera sina arbetsuppgifter. Som utvecklare blir du inte satt i ett fack, utan valmöjligheten finns att jobba både med frontend och backend. Vid lunchtid träffar du alla kollegor nere i köket för att värma sin matlåda eller gå iväg till närliggande matställen. Varje dag kl. 15 är köket en samlingsplats för fika- och sällskapssugna. Kom och häng i de sköna sofforna eller behåll din förstaplats i FIFA tills arbetet kallar igen.

Att sätta ord på sina känslor

Om inte känslan har infunnit sig riktigt ännu så ska ni veta att företagskulturen är helt fantastisk på denna arbetsplats. Här äter alla lunch med alla och det är en nära gemenskap, oavsett om du är utvecklare eller account manager. Att varje dag få mötas av en familjär stämning där alla känner igen en gör att man vill gå till jobbet varje morgon. Sen att arbetsuppgifterna är utmanande och kollegorna kompetenta och hjälpsamma är så klart avgörande faktorer.

När jag flyttade från min studentnation trodde jag aldrig att jag skulle finna samma känsla igen, men Lime har det där lilla extra. Jag tror själv att jag kommer stanna här länge, här finns plats för utveckling både som person och karriärist. Vad värdesätter du?

Vänta inte – sök nu!